“Zijn we niet allemaal een beetje verantwoordelijk voor onze veiligheid?”

Verantwoord & veilig werken op de bouwplaats. Dat iedereen die dagelijks terugkeert van zijn werk naar huis is de normaalste zaak zou je denken, toch? Dit geldt niet voor iedereen, er zijn banen waarbij een verhoogd risico kan ontstaan. Waar je op elkaar moet kunnen vertrouwen dat iedereen de voorschriften na leeft. Verantwoord werken houdt in dat je weet hoe je jouw eigen veiligheid en die van collega’s kunt garanderen tijdens werkzaamheden. In de bouw gelden specifieke veiligheidsregels en dit is niet voor niets. “Maar zijn we niet allemaal een beetje verantwoordelijk voor onze veiligheid?” Ja, volgens ons wel!

Niet wijzen

De regels zijn opgesteld en vastgesteld, en als het goed is kent iedereen de regels die op een bouwplaats gelden. Vaak wordt er nog eens op de regels gewezen wanneer er iets niet goed is gegaan, wanneer het eigenlijk te laat is. Lering wordt gedeeld uit de praktijksituaties en hier wordt over gesproken en details worden verbeterd. Hier willen wij graag op inhaken, juist door preventief in te zetten op houding & gedrag kan er daadwerkelijk veilig gewerkt gaan worden.

Veelal worden eigen regels gecreeërd, “omdat we het altijd zo doen”, of omdat “het sneller en efficiënter is”. Of zelfs “omdat de BPM’s niet voldoen voor deze klus”, dit zijn de veelgehoorde opmerkingen. Gewoontes op de bouwplaats zijn lastiger om te vormen. Maar gedrag kan je veranderen!

Gedragsverandering is niets anders dan slechte gewoontes omzetten in goede gewoontes of andersom. Hoe kan ik mijn gedrag veranderen en waarom zou ik? Gedrag is ingewikkeld, ook in groepsverband, maar toch kun je ook veel veranderen.

Gebruik je altijd de juiste PBM’s?

Gebruik je altijd de PBM’s en pas je deze toe op de juiste manier? Of denk je dat dit ook even snel zonder kan, omdat het zo makkelijker of sneller is? Jouw gedrag door het niet toepassen van een PBM, kan een gevaar voor jezelf zijn maar ook voor anderen. Word je weleens gewezen op jouw gedrag door collega’s? Of tikt je collega je even aan waarom je niet doet wat van je verwacht wordt? Dat is al een mooi gebaar.

Teamwork

Iedereen vertoond weer ander gedrag, dat is niet erg! En juist de diversiteit in een team maakt het veilig. Met elkaar maken we het een stuk veiliger, door naar elkaar te luisteren en te leren van elkaar. Gedrag is prima maar de juiste houding naar elkaar toe is misschien nog wel belangrijker. Rockpit biedt de toolbox houding en gedrag aan, om samen met jullie op de bouwplaats aan de gang te gaan! Om zo de inzichten van een ander te kunnen zien en daardoor beter te participeren. Zodat er een team ontstaat die elkaar kunnen aanspreken op gedrag/gewoontes en houding, en dat is oke!

“Zijn we niet allemaal een beetje verantwoordelijk voor onze veiligheid?”

Wil je meer informatie ontvangen over onze Rockpit toolbox houding & gedrag? Maak een afspraak en wij komen graag langs op de bouwplaats!

Deel dit bericht

Download onze brochure

Gerelateerde blogs

Personeel opleiden voor de energie transitie is een uitdaging. Vakkundig, efficiënt en snel opleiden van medewerkers. Hoe kan je dat in korte tijd voor elkaar krijgen?

Lees meer > 

Maak nu een afspraak en ontsluit de kracht van cultuur.

We hebben een breed gedragen veiligheidscultuur nodig om de bouwplaats veilig te maken.