De veiligheidscultuur zit in je mensen

Veiligheid ligt bij iedereen. Er zijn voldoende maatregelen getroffen om veilig te kunnen werken. De medewerkers zijn goed opgeleid, krijgen voldoende instructies en beginnen de dag met een dagstart. De veiligheidskennis wordt periodiek op pijl gehouden, denk hierbij aan de toolbox meetings. En toch zijn er ongevallen en veiligheidsincidenten… De veiligheidscultuur zit in je mensen, toch?

Veiligheid is meer dan alleen…

De geschreven regels opvolgen. In de praktijk worden regels met regelmaat overtreden. Waarom worden regels overtreden? Vaak omdat ze niet door de medewerkers zijn opgesteld, en wellicht niet zo werkzaam of uitvoerbaar zijn in de praktijk. Het veiligheidsbesef leeft wel degelijk onder de bouwplaats medewerkers dat hebben wij uit onze gesprekken kunnen opmaken.

De communicatie onderling en de cultuur op de bouwplaats is kenmerkend voor de veiligheid. Veelal wordt er gedrag gekopieerd van elkaar, en is het soms lastig om dit te doorbreken. “wij doen dit altijd op deze manier” is een veelgehoorde kreet. En natuurlijk ook dat er in de tijdsdruk even snel iets op een minder veilige manier wordt gedaan.

Veiligheidsbesef

Wanneer er een incident is gebeurt is er direct de vraag of de regels wel zijn opgevolgd. Het verschil tussen geschreven regels en de dagelijkse praktijk zijn veelal groot. De praktijk wijkt af en daardoor worden regels overtreden. Meestal is hier wel het veiligheidsbesef aanwezig, maar wordt alsnog een risico genomen, vaak te wijten aan gedrag.

Toolbox veiligheidsgedrag

De Veilige Bouwplaats organiseert samen met Rockpit de toolbox Houding & Gedrag. Een toolbox waarin wij met de medewerkers aan de slag gaan en hun houding en gedrag laten zien. Wij hebben hiervoor de enthousiaste experts in huis!

Maak alvast kennis met Marcel Dekker

“Gedurende mijn tijd bij het Korps Mariniers specialiseerde ik mij tot Verbindelaar. Als Verbindelaar draag je verantwoording voor alle verbindingen binnen en tussen verschillende eenheden. Deze functietitel heb ik meegenomen naar mijn huidige werk als coach. Ik verbind nu mensen met zichzelf, met elkaar en het grote geheel: bijvoorbeeld de visie/missie van een bedrijf.”

“Communicatie vanuit directie en/of kantoor en de communicatie op de bouwplaats onderling is altijd in beweging. Veiligheid op de bouwplaats vraagt namelijk om ander gedrag, handelen en soms een nieuwe denkwijze. Ook wanneer iedereen zich aan de regels houdt dan nog heb je te maken met de menselijke kant. Het veiligheidsgedrag van iedereen op de bouwplaats is van belang.”

Wat betekent veiligheid voor jou?

Marcel en Rob gaan hiermee aan de slag door middel van een interactieve sessie, zowel met kantoor als met de bouwvakkers. Het verbinden en laten zien waar gedrag vandaan komt en hoe je met anderen beter kan communiceren. Niet iedereen zit op dezelfde golflengte, en dat laten wij zien. Deze sessie heeft impact op alle deelnemers, een toolbox om niet te vergeten!

Hoe krijg je als team invloed op ieders gedrag?

Wil je meer informatie ontvangen? Kom in contact en wij komen graag langs bij jullie op de bouwplaats.

De veiligheidscultuur zit in je mensen.

Deel dit bericht

Download onze brochure

Gerelateerde blogs

Personeel opleiden voor de energie transitie is een uitdaging. Vakkundig, efficiënt en snel opleiden van medewerkers. Hoe kan je dat in korte tijd voor elkaar krijgen?

Lees meer > 

Maak nu een afspraak en ontsluit de kracht van cultuur.

We hebben een breed gedragen veiligheidscultuur nodig om de bouwplaats veilig te maken.