Wat is de reden om onveilig te werken?

Onveilige handelingen zijn over het algemeen de reden dat er nog teveel incidenten plaatsvinden in de bouw. Medewerkers die vinden dat ze veilig werken maar toch ook soms een onveilige manier van werken erop na houden, beamen dit wel. 1 op de 4 medewerkers kiezen onbewust weleens voor een minder veilige methode. Bedrijven leveren veel inspanning om dit te voorkomen, en veilig gedrag van hun medewerkers te prijzen. Wat is de reden om onveilig te werken?

Welke redenen heb jij?

Er zijn veel redenen waarom mensen tijdens het werk toch soms kiezen om onveilig te werken. Enkele veelvoorkomende drijfveren voor onveilig werken:

De snelste weg – Eén van de meest voor de hand liggende redenen waarom er niet veilig wordt gewerkt, is dat medewerkers kiezen voor gemak en snelheid. Of het nu komt door tijdsdruk, luiheid, gebrek aan toezicht, etc. De kortste weg is vaak niet zonder risico’s.

Eigenwijs – Eigenwijs is een van de moeilijkste dingen om aan te pakken. Vaak zijn dit de al ervaren medewerkers die al lang in de bouw werkzaam zijn. Voeren al heel veel jaren dezelfde werkzaamheden uit. Zijn capabel en wellicht ook iets makkelijker, zij weten hoe ze veilig hun werk moeten doen. Wat en wie wil hun iets vertellen? Zijn er nieuwe regels, “wij doen het al jaren op deze manier en dat werkt goed”.

Overmoedig – Net als zelfgenoegzaamheid kan overmoedig voortkomen uit ervaring op het werk. Het kan ook voortkomen uit onervarenheid. Overmoedig tijdens werkzaamheden, of je nu vertrouwd of nieuw bent, dit kan leiden tot onveilig werken.

Regels of procedures negeren – Als het goed is kent iedereen de regels en procedures voor de werkzaamheden. Trainingen, toolboxen, waarschuwingsborden etc. We weten wat ervan ons verwacht wordt. Toch zijn er werknemers die de regels soms negeren, om verschillende redenen.

Houding & gedrag – In veel gevallen zorgt houding en gedrag, vaak laksheid, tot echt onveilige situaties. Wanneer je je medewerkers niet betrekt en geen input van hen vraagt, ligt de kans hoger dan wanneer je wel met hun in gesprek gaat. Vraag om hun feedback, zij hebben de kennis & ervaring, zij voeren de werkzaamheden uit.

Bewust of onbewust

Dit zijn maar een paar voorbeelden, ongeacht wat de reden kan zijn voor bewust of onbewust niet veilig werken. Eén ding is zeker: na verloop van tijd kan het ook een keer fout gaan. Met onveilig werken creëer je niet de beste omstandigheden, voor niemand. Voor ieder bedrijf geldt, spreek elkaar aan op onveilig gedrag.

Wil je meer weten over onze toolbox houding & gedrag? Wij komen graag een keer langs!

Deel dit bericht

Download onze brochure

Gerelateerde blogs

Personeel opleiden voor de energie transitie is een uitdaging. Vakkundig, efficiënt en snel opleiden van medewerkers. Hoe kan je dat in korte tijd voor elkaar krijgen?

Lees meer > 

Maak nu een afspraak en ontsluit de kracht van cultuur.

We hebben een breed gedragen veiligheidscultuur nodig om de bouwplaats veilig te maken.