Bij ons gedraag je je gewoon! Dan werken we samen en veilig

En wat is dan gewoon gedrag? Kijk om je heen. Thuis, op je werk, in het openbaar vervoer. Doen al die mensen precies wat jij ook doet? Kijken zij allemaal op dezelfde manier naar de wereld? Reageren ze precies, zoals jij reageert op situaties? Bij ons gedraag je je gewoon, dan werken we samen en veilig.

Jouw gedrag versus anderen

Waarom zijn Ronaldo en Messi zo uitzonderlijk? Wat maak Elon Musk bijzonder? En waarom is Louis van Gaal tegelijkertijd onuitstaanbaar, maar ook knuffelbaar? Het zit allemaal opgeslagen in het onderliggende gedrag. En jouw gedrag verschilt daarin van anderen. Sterker nog, de kans dat je mensen met ander gedrag tegenkomt, is groter dan de kans dat je mensen ontmoet met vergelijkbaar gedrag aan dat van jou.

Het grappige is namelijk dat iedereen zijn/haar eigen perceptie heeft op de werkelijkheid. We nemen hetzelfde dus op een andere manier waar, maar voor het gemak gaan we er toch iedere keer maar weer vanuit dat we op dezelfde manier waarnemen. En dat we die waarneming ook op dezelfde manier percipiëren. We gaan dus uit van een gezamenlijke werkelijkheid die geen gezamenlijke werkelijkheid blijkt te zijn. 

Onbegrip?

Wellicht voel je hem al aankomen; dat is een uitstekend ‘voedingsbodempje’ voor de startende kleine irritatie-brandjes die nog maar lichtjes smeulen. Want waar je het idee hebt, dat je de ander begrijpt, blijkt er dus onbewust al een vorm van ‘onbegrip’ te zijn ontstaan. Wanneer het inzicht op een afwijkende werkelijkheid er niet is, dan kunnen deze smeulende brandjes aanwakkeren tot een goede fik.  

Waarom je iets WEL doet en of iets NIET doet

Dit ‘onbegrip’ laat zich eenvoudig vangen en verklaren door de inzichten die bekend zijn over het menselijk gedrag. Er zijn verschillende gedragsstijlen gedefinieerd die een beter inzicht geven in waarom iemand iets WEL doet en waarom iemand iets NIET doet. Hier zijn natuurlijk 1001 modellen omheen ontwikkeld om dit tot in de laatste perfectie te duiden, maar voor dit stuk neem ik de gedragstypologie van Carl Gustav Jung als relevante input. 

Goede genen

Een gedragsstijl krijg je als baby niet net voor de bevalling als sticker opgeplakt, maar is een ontwikkelproces met diverse ‘bouwstenen’. Enerzijds zit er een stuk in jouw fundament (je genen) verankerd. Anderzijds heeft de ouderlijke opvoeding en de invloed van jouw omgeving, terwijl je aan het opgroeien was, invloed gehad op hoe jij jouw gedragsstijl hebt ontwikkeld. 

In jouw genen zitten bijvoorbeeld jouw drijfveren en angsten gebeiteld die jou sturen in jouw gedrag. Daarbovenop is een stapel kwaliteiten gezet die jou helpen om uit te blinken als de fijne persoon die jij bent. Als je een beetje gaat overdrijven met jouw kwaliteiten, dan gaan anderen dat als ‘vervelend’ ervaren en veranderen ze naar jouw ‘valkuilen’. 

Wanneer we dan kijken naar het model dat Jung hanteert, spreken we van 4 kleuren met ieder hun eigen drijfveren & angsten, kwaliteiten en valkuilen. 

WAT?!?!?!? 

Vier verschillende werkelijkheden? Dat is toch niet te doen? Hoe gaan we elkaar dan echt begrijpen? 

Dat begint met het bekend worden met de diverse gedragsstijlen. Wat drijft een ander en waardoor wordt zijn/haar angst werkelijkheid? En daarbij, welk stressgedrag gaat deze persoon vertonen, als zijn/haar angst echt werkelijkheid wordt. En dan wordt het leuk, want stressgedrag kunnen we wel markeren als ZEER waarneembaar gedrag. Bij ons gedraag je je gewoon, dan werken we samen en veilig.

Hoe communiceer jij?

Maar gedrag betekent veel meer dan dat veel mensen bewust doorhebben. Hoe verhoud je je tot elkaar en wat betekent dat met betrekking tot de effectiviteit van de communicatie? De één houdt van een hoog tempo van praten, terwijl de ander een langzamer tempo prefereert. De ander houdt dan weer erg van feiten en cijfers, terwijl de ander meer de ‘vrije denker’ is. 

Daarbij gezegd dat iedereen alle gedragsstijlen in zich heeft, waarvan er in de grootste groep slechts twee herkenbaar zijn in zichtbaar gedrag voor anderen. De niet-zichtbare gedragsstijlen kunnen we optrekken, maar het kost energie. Je laat dan bewust (en waarschijnlijk) gewenst gedrag zien. 

Dus wanneer we roepen: “Gedraag je maar lekker normaal!”,dan weet je dat dat een onmogelijke opgave is.

Wil je meer weten over de verschillende gedragsstijlen? Lees hier ons blog van onze gedragsexperts Rob van Vroenhoven en Marcel Dekker.   

Wil je op de hoogte blijven van ons nieuws? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief of neem contact op.

Bij ons gedraag je je gewoon, dan werken we samen en veilig

Deel dit bericht

Download onze brochure

Gerelateerde blogs

Personeel opleiden voor de energie transitie is een uitdaging. Vakkundig, efficiënt en snel opleiden van medewerkers. Hoe kan je dat in korte tijd voor elkaar krijgen?

Lees meer > 

Maak nu een afspraak en ontsluit de kracht van cultuur.

We hebben een breed gedragen veiligheidscultuur nodig om de bouwplaats veilig te maken.