Het is een veelgehoorde opmerking en observatie, waar nog steeds geen of goede oplossing voor is bedacht. En hierdoor blijft het probleem bestaan in een soort van gedoogsituatie, waar afbreuk in vele aspecten aanwezig is. Bij veilig werken moet je ook nog eens de juiste taal spreken!
“Tja, je zit toch met die taalbarrière”. Punt!
Het is een probleem dat direct onveilige situaties creëert. Want van effectieve en directe communicatie is geen sprake, wat noodzakelijk is op het moment van fysieke onveiligheid of mogelijk preventief voorkomen van een ongeval. Naast het element van fysiek onveilig, is er direct ook sprake van een gevoel van sociaal onveilig. Laten we niet vergeten dat je bottom line ieder als ‘mens’ aanwezig bent op de bouwplaats. Wanneer je wordt buitengesloten, vanwege een taalprobleem, wordt je dus als mens op dat moment niet erkend. En mensen die niet worden erkend sluiten zichzelf uiteindelijk buiten en creëren een zo veilig mogelijke omgeving voor zichzelf.
Team dynamiek
In essentie wordt de bouwplaats geconfronteerd met een probleem, waar nog geen uniform passende oplossing voor is gevonden. Het beïnvloed dus niet alleen de persoon met een afwijkende taal, maar ook de bouwplaatsmedewerkers die een ‘thuiswedstrijd’ spelen. Zij worden met het probleem opgezadeld, maar hebben niet de tools om daar op een ontspannen en effectieve manier mee om te gaan. Stel jezelf voor dat je op kantoor in een nieuw team wordt geplaatst met een Roemeen, een Pool en een Portugees. Jij bent de enige die Engels spreekt. De KPI’s worden rondgestuurd en aan jou de opdracht om alles binnen de afgesproken KPI’s af te ronden. Hoe pak jij het aan en zou dat op een complexe bouwplaats ook kunnen? En wanneer je daarvoor diverse tools, experts of coaches zou inzetten, zou je dat voor de bouwplaats dan ook noodzakelijke investeringen vinden?
Taal barrière staat in de weg
Stel je eens voor welke waarde we op de bouwplaats kunnen creëren als deze barrière zou worden geslecht. Een uniforme oplossing inzetbaar voor alle bouwplaatsen in Nederland? Waardoor we iedereen de mogelijkheid bieden om echt aanwezig en betrokken te kunnen zijn op de bouwplaats, ongeacht het land van herkomst. Om een bijdrage te kunnen leveren aan veilig werk, om vaardigheden te leren die de kwaliteit van het werk aanzienlijk kunnen verhogen. Het plezier ervaren om met andere taal-broeders en -zusters dagelijks te werken aan mooie projecten.
De arbeidskrachten zijn schaars, dus alle reden om goed voor de buitenlandse en eigen collega’s te zorgen. Helpen om te leren en samen te werken op de bouwplaats. Dat vraagt naast het taalbegrip ook vaardigheid in communicatie en houding & gedrag. Bij veilig werken moet je ook nog eens de juiste taal spreken!
Deze uitdaging gaan wij aan
De uitdaging is complex en bedenk je niet alleen. Het zal echt een samenwerking moeten zijn van alle belanghebbenden. De partijbelangen moeten aan de kant worden geschoven. Vanuit het gemeenschappelijk veiligheidsbelang moeten we aan de slag. Samen met de bouwplaats in diverse nationaliteiten, want zij kunnen delen met welke problemen, risico’s of emoties zij te maken hebben. Zo kunnen we samen de kosten delen. En maken we iedere bouwplaats veiliger en kwalitatief beter. Daar profiteert uiteindelijk iedereen van.
Uiteindelijk zijn wij dezelfde ‘mensen’ en willen wij ook graag oplossingen voor onze problemen of uitdagingen. We willen bij voorkeur ontspannen kunnen werken binnen een positieve dynamiek in een ‘veilige omgeving’.
Ben je geïnteresseerd om meer te weten van de hierboven beschreven uitdaging en programma’s die we daarop maken?
Neem gerust contact met mij op! Mail naar hello@rockpit.nl of bel 026 3397261
Bij veilig werken moet je ook nog eens de juiste taal spreken! Met de Safety Score van Rockpit spreekt iedereen dezelfde taal.
Download onze brochure en ontvang meer informatie.