Veilig bouwen, hoe dan?

Veilig bouwen, hoe dan? Een veilige werkvloer zou de normaalste zaak van de wereld zijn, maar dit geldt niet voor alle bedrijfstakken. Bij veilig bouwen komen een hoop aspecten om de hoek kijken. Vanaf de tekentafel tot het moment van oplevering zijn hier veel mensen mee bezig. Of het nu gaat om grote of kleine projecten in de bouw, alles moet op elkaar worden afgestemd. Veilig bouwen, zodat we ’s avonds allemaal weer veilig thuiskomen…

Als het gaat om veilig werken heb jij er ook een rol in

De bouw is een bedrijfstak waar nog (te) veel ongevallen voorkomen. Wetten en regels die ervoor moeten zorgen dat er veilig wordt gewerkt op de bouwplaatsen, die zijn er. Maar alleen regelgeving kan niet voorkomen dat er ongelukken gebeuren. Waar mensen werken worden ook fouten gemaakt, alleen kan een fout op een bouwplaats andere gevolgen hebben.

Voorkomen is beter dan genezen

Op iedere bouw plaats is het raadzaam om preventief te handelen. Gevaarlijke situaties moeten dan ook zo vroeg mogelijk worden voorkomen in alle fasen van de bouw.

Een aantal tools die hierbij kunnen ondersteunen, zijn bijvoorbeeld dagstarts, toolbox meetings, veiligheidsborden, afzetlinten etc. En natuurlijk de collectieve bescherming als ook de persoonlijke beschermingsmiddelen.

Coördinatie

Een goede coördinatie in de ontwerp- en uitvoeringsfase maakt het werken op de bouwplaats veiliger. Ook hier kan je de dagstart als goed tool inzetten, zodat belangrijke informatie met iedereen gedeeld kan worden. Coördinatie werkt tevens kostenbesparend. Van materialen die op tijd geleverd worden, tot aan de juiste mensen die de werkzaamheden uit kunnen voeren. Om veilig te bouwen is een opgeruimde werkplek van groot belang, ook dit zorgt voor minder ongelukken.

Samenwerking

De veiligheid op de bouwplaats staat of valt met een goede samenwerking van alle partijen. Maar wellicht nog wel belangrijker is de communicatie onderling. Een goede tool hiervoor is de Bouwspraak, waarmee je met gebaren elkaar op gevaarlijke situaties kan wijzen. Werkt iemand niet veilig, spreek hem/haar daar op aan. Ook zijn er steeds meer niet Nederlands sprekende bouwvakkers werkzaam op de bouwplaats, vaak ook zonder een VCA certificaat. Een taalbarière en de VCA regels niet goed kennen geeft ook miscommunicatie. Rockpit heeft hiervoor een tool gelanceerd. De Rockpit app:

Rockpit

Rockpit heeft een game ontwikkeld, met deze app leer jij in no time alle kennis die jij nodig hebt op de bouwplaats. Geen boek meer nodig en ook geen schoolbank, met deze app behaal je snel de kennis die jij nodig hebt. Eenvoudig je VCA certificaat of GPI scoren? Dat kan nu met onze game, battle mee en speel tegen je collega’s. Gamen is leuk en er valt ook nog iets mee te verdienen…. buiten dat je ook gelijk leert. Veilig bouwen, hoe dan? Klik hier verder en meld je aan voor de gratis game.

Wat is de Safety score game?

Battle je met een directe collega of iemand die werkzaam is op een andere bouwplaats. Jij kunt iemand uitdagen of je kunt uitgedaagd worden. Je speelt vervolgens samen een battle die uit 7 vragen bestaat, je hoeft niet tegelijk te spelen. Je speelt wanneer het jou uitkomt. Het resultaat van de battle wordt gedeeld als beide spelers de battle hebben gespeeld. Wij dagen je met onze collega Ronnie Rockpit tussendoor ook uit voor diverse challenges om extra punten te pakken voor jouw score. Ook is de game multi cultureel, in alle talen te spelen! 

Rockpit wil graag bouwen aan een veilige bouwplaats met jou!

Veilig bouwen, hoe dan? Meld je aan en wij komen graag even met je praten.

Deel dit bericht

Download onze brochure

Gerelateerde blogs

Personeel opleiden voor de energie transitie is een uitdaging. Vakkundig, efficiënt en snel opleiden van medewerkers. Hoe kan je dat in korte tijd voor elkaar krijgen?

Lees meer > 

Maak nu een afspraak en ontsluit de kracht van cultuur.

We hebben een breed gedragen veiligheidscultuur nodig om de bouwplaats veilig te maken.