Toolbox houding & gedrag

De werkdruk neemt toe op de bouwplaats. De problemen met leveringen van materialen wordt steeds groter, planningen lopen hierdoor achter. Met alle gevolgen van dien, de tijdsdruk neemt toe en er is geen tijd te verliezen. Dit heeft ook consequenties voor de bouwplaats medewerkers, de druk neemt toe ook onder het personeel. Veiligheid binnen de bouw is inmiddels in tal van wetten en procedures verankerd. Maar belangrijker nog voor de veiligheid in de bouw is dat we de juiste houding en gedrag tonen. Toolbox houding & gedrag TIP!

Bouwvakkers opgelet!

Onder deze omstandigheden wordt er meer verwacht van jullie. De motivatie zakt je in de schoenen. Het gevoel van ‘dweilen met de kraan open”, snelheid willen maken, maar het materiaal wat niet voorradig is. Dit werkt demotiverend. Communicatie en afstemming is van groot belang, ook tussen kantoorpersoneel en de bouwplaats medewerkers.

Ben je bewust van je gedrag?

Zijn er momenten dat je denkt fu.. de veiligheid, ik maak dit nu even snel af? Hiermee bedoel ik dat je even niet aan je eigen veiligheid of aan die van een ander denkt. Oftewel je neemt een risico! Hoog tijd om even de cultuur op de bouwplaats te bekijken. Op het MBO zijn ze hiermee al een module Veiligheid gestart, met praktische vaardigheden rondom houding & gedrag.

Toolbox houding & gedrag

Rockpit heeft al diverse toolboxen Houding & Gedrag georganiseerd. Interactieve sessies in groepjes met gedragsexpert Rob van Vroenhoven & Marcel Dekker als ‘verbindelaar’. Zij zijn zeer bedreven in het begeleiden van groepen in dit proces. Wat is de eigen dominante gedragsstijl en wat betekent dat? Wat is je drijfveer, wat zijn je kwaliteiten of zijn er angsten of valkuilen? Grip krijgen op waar je gedrag vandaan komt, waarom je iets doet en waarom je iets niet doet.

Cultuur om samen te werken

Echt samenwerken heeft natuurlijk nogal wat voeten in aarde. Voor iedere werkplek een uitdaging en een proces dat je samen aangaat. Samenwerken heeft ook met verbinden te maken, dit is niet altijd even makkelijk. Het is ons niet geleerd. Verbinden vraagt om een nieuwe houding waarbij je je openstelt.

Marcel Dekker heeft veel ervaring opgedaan o.a. als coach bij Task force. Marcel heeft een ongekende specialiteit zodat iedereen mee doet en ook mee wordt gesleurd in dit proces. Juist die verbinding die onderling ontstaat, zal iedereen zich herinneren en zal bijdragen tot respect. Elkaar kunnen aanspreken zodat de bouwplaats ook weer een stuk veiliger kan zijn.

Ben je geïnteresseerd en wil je meer weten over de toolboxen? Klik hier voor meer informatie

Neem gerust contact op! Mail naar hello@rockpit.nl of bel 026 3397261

Deel dit bericht

Download onze brochure

Gerelateerde blogs

Personeel opleiden voor de energie transitie is een uitdaging. Vakkundig, efficiënt en snel opleiden van medewerkers. Hoe kan je dat in korte tijd voor elkaar krijgen?

Lees meer > 

Maak nu een afspraak en ontsluit de kracht van cultuur.

We hebben een breed gedragen veiligheidscultuur nodig om de bouwplaats veilig te maken.