Bouw veiligheid voor nieuwe collega’s

Met een tekort aan personeel moeten we extra zuinig zijn op nieuwe collega’s. Wat weten zij over bouw veiligheid? Wat voor bestaand personeel alledaags is kan voor de bouw veiligheid voor nieuwe collega’s niet zo alledaags zijn. Besteed tijd door nieuwe collega’s goed op te leiden en vooral ook rond te leiden. Uit onderzoek blijkt dat werknemers die minder dan een maand werkzaam zijn bij een bedrijf, drie keer meer kans lopen op een ongeval dan werknemers die langer dan een jaar werkzaam zijn. Hoewel nieuwe werknemers een groter risico lopen, hangt ook veel af van de inzet van collega’s.

Voordelen van nieuwe werknemers

Een nieuwe medewerker moet op de hoogte zijn van alle veiligheidsregels in de bouw. Goed voorbeeld doet goed volgen. Wanneer een nieuwe medewerker ziet dat de andere medewerkers veilig werken, zullen ze vaak hetzelfde willen doen. Nieuwe medewerkers kunnen ook een frisse kijk hebben op gevaren op de bouwplaats en kunnen ervaring van andere bouwplaatsen delen. Toch is het noodzakelijk dat ook zij een goede instructie krijgen en de processen leren kennen van het huidige bouwproject. Wij willen jullie alvast 1 tip meegeven, zijn er veiligheidsregels opgesteld door het bedrijf? Laat de nieuwe werknemer deze ook tekenen en nog beter probeer te achterhalen of deze ook gelezen zijn. Is er een toolbox op korte termijn, laat hem/haar ook direct deelnemen.

Waarborgen

Ook al heeft de nieuwe collega al vele jaren ervaring bij een ander bedrijf, blijft nog steeds van belang dat hij/zij een goede inwerkperiode krijgt. Deze periode maak jij je collega wegwijs op de bouwplaats. Algemene informatie over het werkterrein, het uitvoeren van werkzaamheden, de gevaren van het werk en de veiligheidsprocedures van het bedrijf.

Een buddy kan het verschil maken! Veel bedrijven wijzen een buddy toe om ervoor te zorgen dat personen die onlangs zijn aangenomen bij een buddy terecht kunnen voor vragen en begeleiding. Hierdoor voelen ze zich vaak ook meer op hun gemak. Ook voor het toezicht van de werkzaamheden, van een collega met meer ervaring leer je het meeste van en zal ook een positieve uitwerking hebben op de werkzaamheden, zodat deze correct worden uitgevoerd. Minder oponthoud en een verhoogde productie.

Veiligheid op het werk is de verantwoordelijkheid van iedereen. Investeer in de bouw veiligheid voor nieuwe collega’s.

De Safety Score van Rockpit

Wil je meer weten over onze game? Klik dan hier.

Met deze game kan je alle (nieuwe) medewerkers de veiligheidskennis van de bouwplaats op een leuke manier toetsen. Gelden er andere regels of zijn er bijzonderheden, ook dit kan je delen middels een alert. Wel zo veilig wanneer iedereen op de hoogte is van belangrijke veiligheidsinstructies.

Voor ieder bedrijf te customizen

Deel dit bericht

Download onze brochure

Gerelateerde blogs

Personeel opleiden voor de energie transitie is een uitdaging. Vakkundig, efficiënt en snel opleiden van medewerkers. Hoe kan je dat in korte tijd voor elkaar krijgen?

Lees meer > 

Maak nu een afspraak en ontsluit de kracht van cultuur.

We hebben een breed gedragen veiligheidscultuur nodig om de bouwplaats veilig te maken.