Op de bouwplaats kunnen vaker gevaarlijke situaties ontstaan, 4,3% van de bouwvakkers loopt jaarlijks door een incident verwondingen/blessures op door werkzaamheden in de bouw. Er zijn voldoende initiatieven die hier mee bezig zijn, hieruit blijkt wel dat het zeker een hoge urgentie heeft. Iedereen wil toch graag na werktijd weer gezond thuis komen. Wat zijn de grootste risico’s in de bouw, top 10.
1. Vallen van hoogte en struikelen
Struikelen staat echt op nummer 1 bij incidenten op de bouwplaats. Struikelen over snoeren, materiaal, gereedschappen, oneffenheden op de vloer. Een opgeruimde werkplek is geen overbodige luxe. Bij valle van hoogtes wordt er vaak gedacht aan vallen vanaf een steiger, maar dit is niet veel voorkomend. Het vallen gebeurt meestal bij hoogtes minder dan 2,5 meter. De gevolgen van een lage val zijn meestal niet heel ernstig, maar kunnen toch al snel een blessure veroorzaken.
2. Persoonlijke beschermingsmiddelen
Persoonlijke beschermingsmiddelen worden nog weleens vergeten of niet gebruikt. Waarom? Omdat ze in de weg zitten en het werk soms niet uitvoerbaar is. Getallen van ongevallen zijn niet bekend door het niet gebruiken maar deze beschermingsmiddelen zijn er niet voor niets. Spreek elkaar aan op onveilig gedrag.
3. Tijdsdruk
Werken onder tijdsdruk wordt ook veel genoemd. Werkzaamheden die snel moeten worden uitgevoerd, hierdoor komt de veiligheid ook in het geding. Overleg over wat er speelt op een project en werkzaamheden die niet worden gecommuniceerd. Dit geeft stress en ook een onveilig gevoel.
4. Fysieke belasting
De fysieke belasting op de bouw ligt hoog, doordat je dagelijks met je lichaam werkt. Veel in één houding werken of juist bij het tillen van materialen. Bij een te hoge belasting kunnen lichamelijke klachten ontstaan.
5. Gevaarlijke stoffen
Gevaarlijke stoffen zijn meestal niet zichtbaar dat maakt het gevaar des te groter. De gevolgen voor de gezondheid van gevaarlijke stoffen zoals kwarts, koolstof, nano deeltjes en asbest zijn bekend. En met name op de langere termijn schadelijk en worden als sluipmoordenaars gezien. Neem de juiste voorzorgsmaatregelen om dit te voorkomen.
6. Communicatie
Signalen geven worden al toegepast op de bouwplaats, Bouwspraak heeft deze geïntroduceerd. Dit is voor iedere taal te begrijpen en maakt de communicatie beter. Maar wat als niet iedereen op de hoogte is van de VCA regels? Dat maakt de communicatie toch een stuk lastiger. Met Rockpit zetten wij in op veiligheid voor iedereen, met onze app leer jij het VCA examen in no time en heb je je veiligheid altijd paraat.
Wil je meer weten hoe wij dit aanpakken? Lees hier even verder!
7. Elektrocutie
Met elektriciteit moet je niet knoeien. Gereedschappen zijn ook niet voor niks uitgerust met een noodstop. Elektrocutie kan beschadiging van de zenuwbanen met verminderde werking van de zenuwen (bijvoorbeeld duizeligheid, tintelingen) veroorzaken.
8. Onvoldoende (vak)kennis
Vakkennis is van groot belang en een gebrek aan onvoldoende kennis met name bij installatiewerkzaamheden kunnen schades veroorzaken. Kennis overdragen op de juiste manier, dit kan door middel van een toolbox meeting, waarbij iedereen nogmaals van de expert de juiste info krijgt en zijn/haar vragen kan stellen.
Rockpit organiseert toolboxen, om zo de vakkennis goed over te dragen, lees hier meer…
9. Machines
Bij grote machines zoals hijskranen en graafmachines is het lastig om steeds het overzicht te bewaken. Met de juiste bewegwijzering en afzetlint kan de veiligheid vergroot worden.
10. Weersomstandigheden
Storm, windkracht 7 en meer… zware regen of sneeuwval, zon, hoge temperaturen… Dit zijn allemaal elementen waardoor werkzaamheden op een bouwplaats gevaarlijk kunnen uitpakken. Denk aan werken op hoogte, vol in de zon of bij hevige wind.
Grootste risico’s in de bouw, top 10