Herhalen van kennis = parate kennis

Kennis is van belang. Maar als je weet hoe snel kennis verloren gaat….70% van een cursusdag is al verdwenen na 1 dag. Laat staan als er meer tijd overheen gaat wanneer je het in de praktijk niet hoeft toe te passen. Dan blijft er maar weinig kennis behouden. Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat er zoveel mogelijk kennis behouden blijft? Herhalen van kennis = parate kennis.

Relevante kennis

Wij delen de kennis op, iedere dag een beetje kennis. Dit zorgt ervoor dat je in fases informatie tot je krijgt en het beter wordt opgeslagen in je geheugen. Cursusdagen blijken niet altijd een goed fundament om je kennis te behouden. Na 20 minuten is de aandacht al zover gedaald dat we nauwelijks nog informatie opnemen. Hoe vaker je kennis tot je neemt des te beter dit blijft hangen. 

Micro learning

Brain snacks, hapklare brokken, stukjes informatie: we hebben het hier over een zogenoemde ‘micro learning’, oftewel een specifiek stukje relevante kennis dat betrekking heeft op de betreffende vraag. Bij Micro learning wordt informatie in kleine stukjes aangeboden. Zo kom je snel tot de kern en leer je eenvoudig nieuwe vaardigheden in een paar minuten per dag.

Door het herhalen van kennis is parate kennis en zorgt dit ervoor dat kennis uit het werkgeheugen in het kortetermijngeheugen wordt opgeslagen en dat is goed want daar blijft het langer zitten. 

Toetsen

Wanneer je aan het leren bent, is het belangrijk om steeds te weten waar je staat, hoever je al bent. Door inzicht te krijgen in je leerproces raak je meer gemotiveerd en gestimuleerd. Juist door het toetsen en te zien waar je fouten liggen. Overigens is het zeker niet erg om fouten te maken, hierdoor leer je alleen maar meer. En vaak blijven foute antwoorden nog beter in je geheugen. Herhalen van kennis is parate kennis.

Wanneer je steeds meer antwoorden na een langere periode correct beantwoord zal je kennis blijven behouden. Deze kennis is opgeslagen in je langetermijngeheugen. Voor de theorie die niet dagelijks gebruikt wordt, is het verstandig om regelmatig de stof te herhalen. Kennisretentie is veiligheid. Rockpit heeft hiervoor een game ontwikkeld, de Rockpit Safety Score.

Battle mee aan jouw kennis retentie

De Rockpit Safety Score is een game die doorlopend uitdaagt om veiligheidskennis te toetsen. Een battle game waar medewerkers elkaar ieder moment kunnen uitdagen met 7 (meerkeuze) kennisvragen over veiligheid met tevens een micro learning beschikbaar. Aantoonbare en doorlopende toetsing van de parate veiligheidskennis op basis van VCA, BHV en Steigerbouw. Maar ook kan er een game gemaakt worden voor ieder ander thema/product! Lees meer over onze game

Kennis toepassen

Iedereen reageert weer anders op een situatie. Ben je in staat om jouw kennis direct toe te passen in een veranderde situatie? Oplossingen kan aandragen voor een mogelijk probleem? Dit zijn vaardigheden die juist in de bouw van belang zijn, met de veranderingen die elk uur ontstaan. Denk hierbij alleen al aan de diversiteit aan mensen die aan het werk zijn op de bouwplaats. Maar ook leveranciers, materialen, benodigdheden, voertuigen etc.

Ben je alert op signalen uit je omgeving en kan je probleemsituaties goed inschatten? Dan ben jij een verbinder en dus van groot belang voor de bouwplaats.

Kennis in de praktijk

Kennis kan je overal vinden. Maar de focus op het toepassen in de praktijk? Daar zit de waarde in voor ieder bedrijf. Met Rockpit bieden wij de medewerkers de handvatten, de tools, die jij nodig hebt. Voor veel werknemers is de theorie soms lastig te onthouden of zijn meer visueel ingesteld. Theorie is waardevol maar het kunnen toepassen op de werkvloer is nog veel belangrijker. Vaardigheden die je hebt uitgevoerd op de juiste wijze worden ook bijgehouden in je Vakpaspoort. Zodat jij kan laten zien wat jij in huis hebt.

Vergeet hier ook vooral niet het gebruik van de juiste materialen en/of machines, wat kan leiden tot tijdverlies en evt financiële gevolgen door verkeerd gebruik van gereedschappen.

Interactie in de dagelijkse flow

Behalve kennis delen, gaan we ook aan de slag! Rockpit heeft alle tools in huis, toolbox sessies, opleidingen, instructies van experts Q&A(online), events etc. Dit alles in en om de bouwplaats. Wij betrekken alle participanten op de bouwplaats met relevante interacties. Samen maken we het mogelijk.

Te weinig kennis

Bestaat niet! Maar het herhalen van kennis = wel parate kennis. Niets meer uit het hoofd leren maar gewoon door te gamen blijft jouw kennis behouden.

Wel zo makkelijk!

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe ontwikkelingen of meer informatie over onze aanpak? Maak een afspraak!

Wil je meer info over onze gratis tool om de GPI te behalen? Lees hier dan verder

Deel dit bericht

Download onze brochure

Gerelateerde blogs

Personeel opleiden voor de energie transitie is een uitdaging. Vakkundig, efficiënt en snel opleiden van medewerkers. Hoe kan je dat in korte tijd voor elkaar krijgen?

Lees meer > 

Maak nu een afspraak en ontsluit de kracht van cultuur.

We hebben een breed gedragen veiligheidscultuur nodig om de bouwplaats veilig te maken.