Wat zijn de risico’s in de bouw?

Veiligheid op de bouwplaats is een belangrijk thema voor iedereen die werkzaam is op de bouwplaats. Complex is de bouwplaats zeker, voor een aannemer, onderaannemer, uitvoerder, bouwplaats medewerker tot aan de leveranciers. Papier is gewillig voor een architect maar uitvoering kan een probleem geven. Al deze elementen bij elkaar opgeteld moet je ook nog eens zorgen dat planning en kosten en natuurlijk de veiligheid wel gewaarborgd moet kunnen worden. Wat zijn de risico’s in de bouw?

Meest voorkomende risico's in de bouw

Met Rockpit bieden wij de bouwplaatsen een makkelijke tool voor de veiligheid voor iedereen!

Werken in de bouw is nooit zonder gevaar geweest. Incidenten die onverwachts gebeuren, situaties die voorkomen hadden kunnen worden…. In de bouwsector is nog steeds de kans op ongevallen relatief hoog. Meer dan dubbele van het gemiddelde van alle sectoren. Rockpit gaat niet alleen de bouwplaats op, wij gaan ook een stukje verder dan dat. Wil je meer weten wat Rockpit jouw bouwplaats kan bieden? Lees hier even verder

Wat zijn de risico’s in de bouw?

Vallen en hoogtes

Veel werk gebeurt op hoogte. Niet alleen wordt er op steeds grotere hoogte gewerkt, maar ook met diverse partijen en ook met andere nationaliteiten. De persoonlijke beschermingsmiddelen zijn steeds beter uitgerust en worden ook toegepast. Communicatie onderling is verbeterd door het toepassen van Bouwspraak, voor alle talen te begrijpen. Dit zijn stappen in de goede richting. Toch is vallen nog altijd een gevaar dat altijd loert en 1 van de meest voorkomende risico’s in de bouw.

Uitglijden en struikelen

Ook struikelen en uitglijden komt te vaak voor op de bouwplaats. Door hoogtes, ongelijkmatige oppervlakken, obstakels, gladde oppervlakken, losliggende kabels, gaten. Een niet opgeruimde werkplek, vaak ook omdat je niet meer met één team werkzaam bent op een bouwplaats. Er is tegenwoordig veel inzet van ZZP’ers die hun taak doen en weer verder gaan. Dus het is geen verrassing dat uitglijd- en struikel incidenten bijna dagelijks plaatsvinden. Door het personeel te betrekken om risico’s te melden op de bouwplaats, kan je al een hoop voorkomen.

Bewegende voorwerpen

Iedere bouwplaats is levendig en er zijn veel bewegende voorwerpen die voortdurend verplaatst worden. In de lucht of over het terrein. Risico’s zijn daarom inherent. De meest voorkomende objecten die vallen variëren van stalen balken tot kleine handgereedschappen. Ook deze veroorzaken verschillende verwondingen zoals kneuzingen, breuken, verrekkingen en verstuikingen. Controles en procedures zijn er om ook dit in goede banen te leiden. Maar wat als de juiste informatie niet tot de bouwplaats medewerkers komt?

Lawaai

Lawaai is een van de grootste ‘stille’ gevaren. Een harde knal heeft niet zoveel impact, maar herhaald en excessief lawaai kan op de lange termijn gezondheidsproblemen veroorzaken. Het kan ook een gevaarlijke afleiding op het werk betekenen die tot andere ongelukken kan leiden. Oordopjes bieden geen totale bescherming tegen gehoorschade. Gehoorschade is typisch zo’n gevaar in de bouw dat lang onderschat werd. De vele decibellen die geproduceerd worden leggen flinke druk op het gehoor. Ook voor zij die niet met zware machines die veel geluid produceren werken. Gehoorbeschadiging kan iedereen op de bouwplaats overkomen.

Plan een afspraak en laat je informeren over onze tools voor een veilige bouwplaats voor iedereen. Rockpit bundelt zijn krachten en maakt een veilige bouwplaats waar!

Deel dit bericht

Download onze brochure

Gerelateerde blogs

Personeel opleiden voor de energie transitie is een uitdaging. Vakkundig, efficiënt en snel opleiden van medewerkers. Hoe kan je dat in korte tijd voor elkaar krijgen?

Lees meer > 

Maak nu een afspraak en ontsluit de kracht van cultuur.

We hebben een breed gedragen veiligheidscultuur nodig om de bouwplaats veilig te maken.