“Het zal mij niet overkomen”

Er zijn veel excuses die medewerkers geven om niet veilig te werken. Hier een paar voorbeelden: “ik wist het niet”, “ik had geen tijd”, “ik ben mijn PBM kwijt”, etc. Eén van de ergste excuses om niet veilig te werken is om te denken “het zal mij niet overkomen”. Deze manier van denken communiceert een mentaliteit dat hij/zij zichzelf ervaren genoeg vindt om iets niet veilig te doen. Deze persoon vertrouwt op geluk, of niet?

Ervaring

Ervaring is waardevol voor een bedrijf. Door ervaring kunnen we voor het grootste deel efficiënter en veiliger werken, maar dit is niet altijd het geval. Ervaring kan ook leiden tot zelfgenoegzaamheid of een hogere mate van risicotolerantie. Wanneer een werknemer steeds dezelfde werkzaamheden uitvoert of al vele jaren hetzelfde beroep heeft, kan hij/zij de “het overkomt mij niet” mentaliteit hebben.

Mindset

Dit betekent niet dat nieuwere medewerkers niet dezelfde mindset kunnen hebben. Ook zij geloven in zichzelf en in hun kunde. Onze mindset is een verzameling van overtuigingen die we hebben over onszelf, onze competenties en onze omgeving. Onze mindset is aangeleerd en heeft zich ontwikkeld onder invloed van onze directe omgeving (collega’s) en de dingen die we hebben meegemaakt. Gedrag komt ook voort uit onze mindset.

Als onze mindset zo’n grote invloed heeft op ons handelen, hoe zit het dan met de veiligheidsmindset van de medewerkers? Worden de veiligheidsregels en maatregelen gezien als vervelend en overdreven? Of wordt het veiligheidsbeleid serieus genomen door het team? De cultuur en sfeer binnen een team is van belang. Net zoals de veiligheidsmindset deze zal enkel veranderen wanneer teamleiders in gesprek gaan over de zin of onzin van veiligheidsregels. Het aanspreken en coachen van de medewerkers, het gesprek aangaan en vragen om hun input. Dat geeft waarde!

Mentaliteit

Vind jij je competenties dik in orde? Helemaal goed. Maar het is natuurlijk onzin dat je denkt geen risico te lopen. In de bouw werk je samen, niemand gaat naar zijn werk met de gedachte, vandaag overkomt me iets. Iedereen verwacht van elkaar dat ze veilig komen werken. Hoeveel ervaring je ook hebt, alle maatregelen zijn er niet voor niets.

Met de toolbox houding & gedrag maken wij inzichtelijk hoe iedereen binnen een team met elkaar communiceert.

Wil je meer weten over de toolbox? Klik dan hier

Deel dit bericht

Download onze brochure

Gerelateerde blogs

Personeel opleiden voor de energie transitie is een uitdaging. Vakkundig, efficiënt en snel opleiden van medewerkers. Hoe kan je dat in korte tijd voor elkaar krijgen?

Lees meer > 

Maak nu een afspraak en ontsluit de kracht van cultuur.

We hebben een breed gedragen veiligheidscultuur nodig om de bouwplaats veilig te maken.