Met een Toolbox houd je kennis up to date

Een toolbox sessie geeft je de essentiële kennis over een bepaald onderwerp. Dit kan gaan over veiligheid, gebruik van gereedschappen maar kan ook gaan mbt het gebruik van producten, uitgelegd door de leverancier. Waarom een toolbox sessie? Dit is niet alleen maar effectief maar geeft ook zeker meer duidelijkheid. Door de interactie met de deelnemers hebben zij ook direct de gelegenheid om vragen te stellen. Met een Toolbox houd je kennis up-to-date, hierdoor blijft de kennis ook beter behouden.

Up to date

Toolbox sessies zijn er om de veiligheid te verbeteren. Juist in de bouw veranderen de omstandigheden continue, daardoor is een incident of ongeluk snel gebeurd. Maar een ongeluk heeft grote gevolgen voor je medewerkers en jouw bedrijf. Daarom is het van belang om alle medewerkers bewust te maken van de veiligheidsaspecten op de werkplek. Met toolboxen zorg je ervoor dat nieuwe ontwikkelingen en/of veiligheidsaspecten up to date worden gehouden voor je personeel.

Veiligheid op de bouwplaats

Als werkgever ben je verplicht jouw medewerkers voor te lichten over veilig en gezond werken. Dat kan bijvoorbeeld door met regelmaat Toolbox sessies te houden. Een Toolbox meeting is een periodieke bijeenkomst waarin een specifiek onderwerp besproken wordt om de veiligheid in het werk te bevorderen. De kracht van het houden van goede Toolboxen zit in het bespreken van werksituaties die directe impact hebben op de persoonlijke veiligheid en gezondheid van medewerkers.

Iedere Toolbox start met het bewust maken van gevaar/product/materiaal en eindigt met goede werkafspraken 

Principe van een Toolbox

Het principe van een goede Toolbox sessie is dat je door middel van een korte presentatie een discussie uitlokt bij alle deelnemers, die iedereen dan kan toepassen in zijn/haar werkzaamheden. Hoe meer discussie des te beter de instructies overkomen. Uiteindelijk is het doel natuurlijk dat voor iedereen de boodschap duidelijk is. Bij twijfel vraag je nogmaals na. Toolbox sessie worden niet alleen ingezet om de veiligheid te bespreken maar wordt ook vaak toegepast voor de juiste toepassing van producten of materialen. Dit geeft de voordelen van een Toolbox sessie.

Tips voor de Toolbox sessie

  • Een Toolbox sessie hoeft niet lang te duren max 20 minuten
  • Houd het simpel en praat duidelijk
  • Een presentatie, filmpje, krantenartikel of een situatie op de bouwplaats
  • Betrek de deelnemers bij het onderwerp. Dit kan bijvoorbeeld door vragen te stellen, door naar meningen te vragen of door iemand zijn ervaring te laten vertellen
  • Doe altijd navraag of de sessie/boodschap duidelijk is overgekomen

Rockpit heeft hiervoor de experts in huis om een up to date toolbox te komen geven. Zijn er per project andere veiligheids aspecten die je medewerkers moeten weten? Wij hebben hiervoor de tool, zodat iedereen ook inhoudelijk op de hoogte is. Dit kan door een toolbox maar kan ook door het spelen van (gepersonaliseerde bedrijfsgame) een game in onze Rockpit app.

Wij zetten ons in voor een Veilige Bouwplaats, doe je mee?

Deel dit bericht

Download onze brochure

Gerelateerde blogs

Personeel opleiden voor de energie transitie is een uitdaging. Vakkundig, efficiënt en snel opleiden van medewerkers. Hoe kan je dat in korte tijd voor elkaar krijgen?

Lees meer > 

Maak nu een afspraak en ontsluit de kracht van cultuur.

We hebben een breed gedragen veiligheidscultuur nodig om de bouwplaats veilig te maken.