Welke vaardigheden en kennis heeft een bouwplaatsmedewerker nodig?

Welke vaardigheden en kennis heeft een bouwplaatsmedewerker nodig? Hoe zorg je als bedrijf dat je personeel voldoende vaardig is? Dit is een relevant onderdeel, is het niet voor de veiligheid dan is het wel dat je projecten graag wil opleveren zonder faalkosten. Hiervoor kan een leerpad een makkelijke methode zijn om te zorgen dat personeel goed wordt opgeleid. Denk hierbij aan het toepassen van specifieke materialen of het gebruik van gereedschap en natuurlijk nemen we veilig werken hier ook in mee.

Leerpaden

Leerpaden zijn gericht om specifieke kennis over te brengen. Dit kan bestaan uit video, tekst, audio, beeldmateriaal, oefeningen en toetsen. Een leerpad kan ook een interactieve game zijn, samen met collega’s battelen. Het voordeel hiervan is dat je direct kan kijken of de kennis goed blijft behouden. Wij zorgen ervoor dat de leerpaden toegankelijk zijn voor de bouwplaats medewerkers, eenvoudige taal, met korte vragen en voldoende uitleg. Nog een voordeel is dat je zowel individueel als in een groep kan leren. Online of fysiek, het is allemaal mogelijk.

Wij noemen de voordelen even op

 • Structuur: Leerpaden bieden een duidelijke structuur en volgorde voor het leerproces, waardoor leerlingen weten wat er van hen wordt verwacht en hoe ze hun leerdoelen kunnen bereiken.
 • Personalisatie: Leerpaden kunnen worden aangepast aan de individuele leerbehoeften van leerlingen, waardoor zij op een manier leren die het beste bij hen past.
 • Flexibiliteit: Leerpaden kunnen zowel online als offline worden gebruikt, waardoor leerlingen de vrijheid hebben om te leren op een tijd en plaats die voor hen het beste werkt.
 • Feedback: Leerpaden bieden meestal de mogelijkheid om feedback te geven op de prestaties van leerlingen, waardoor zij hun leerproces kunnen bijstellen.
 • Effectiviteit: Leerpaden kunnen de effectiviteit van het leerproces verhogen door gerichte leeractiviteiten en een duidelijke volgorde van lesstof te bieden.

Wat zijn de voordelen voor de bouwbedrijven?

Niet minder onbelangrijk, maar door vaardigheden en kennis van je werknemers te verbeteren, zal de kwaliteit omhoog gaan, worden er minder fouten gemaakt (faalkosten) en zal de productiviteit verhogen. Met leerpaden kan je snel veranderingen doorvoeren en wordt je personeel up to date gehouden met relevante vaardigheden.

Waaraan moet een leerpad voldoen?

Er zijn een aantal criteria waaraan een leerpad zou moeten voldoen.

 1. Doelgericht: Een leerpad moet een duidelijk doel hebben en leerlingen moeten in staat zijn om hun leerdoelen te bereiken.
 2. Praktisch: Een leerpad moet praktisch zijn en de leerlingen in staat stellen om de vaardigheden en kennis die zij verwerven in de praktijk toe te passen.
 3. Flexibel: Een leerpad moet flexibel zijn en leerlingen de mogelijkheid bieden om te leren op een tijd en plaats die voor hen het beste werkt.
 4. Motiverend: Een leerpad moet leerlingen motiveren en aansporen om actief deel te nemen aan het leerproces.
 5. Feedback: Een leerpad moet de mogelijkheid bieden voor feedback, zodat leerlingen hun leerproces kunnen bijstellen.
 6. Continu verbeteren: Een leerpad moet continu worden geëvalueerd en verbeterd op basis van de feedback van de gebruikers.
 7. Accessible: Een leerpad moet toegankelijk zijn voor iedereen, ongeacht hun leeftijd, vaardigheidsniveau of achtergrond.

Rockpit levert kennis uit!

Wij hebben inmiddels al de nodige ervaringen opgedaan bij zowel Bouw als Infra bedrijven maar ook met (toe)leveranciers. Opleiden van personeel om vakkundig advies te kunnen geven alsmede opleiden om vaardigheden in het werkveld uit te voeren. Al deze kennis en vaardigheden worden getoetst door experts en bij correct opleveren afgevinkt, als behaald. Dit kan in de vorm van een certificaat maar kan ook toegewezen worden aan hun persoonlijk profiel, vakbekwaam/ gecertificeerd. Alle competenties van alle werknemers inzichtelijk voor de organisatie.

Hoe zorg je als bedrijf dat iedereen voldoende vaardig is? Welke vaardigheden en kennis heeft een bouwplaatsmedewerker nodig?

Wil je meer informatie ontvangen? Neem dan contact op met Remco Westerbroek

Deel dit bericht

Download onze brochure

Gerelateerde blogs

Personeel opleiden voor de energie transitie is een uitdaging. Vakkundig, efficiënt en snel opleiden van medewerkers. Hoe kan je dat in korte tijd voor elkaar krijgen?

Lees meer > 

Maak nu een afspraak en ontsluit de kracht van cultuur.

We hebben een breed gedragen veiligheidscultuur nodig om de bouwplaats veilig te maken.