Taalbarrière onderschat?

Wat kunnen we leren van een taalbarière? Zijn er ongelukken ontstaan door taal? Voor preventie van taal ongevallen moet dit ook uit rapporten zichtbaar worden. Helaas is dit lastig te achterhalen, taal incidenten worden niet als zodanig gerapporteerd. Met de toenemende druk op de bouw en de buitenlandse werknemers is een taalbarrière een groter probleem aan het worden. Taalbarrière onderschat?

Scenario’s

Inmiddels zijn er in de bouw 1 op de vier werknemers van buitenlandse afkomst. Dit aandeel groeit nog steeds. Wat is er geregeld, zijn er goede veiligheidsinstructies voor deze mensen? Wat kunnen de scenario’s zijn wanneer er een taalbarrière is. Wij hebben er een aantal voor jullie opgesteld.

Misverstand

Afwijken van instructies

Onbekend met de situatie

Handeling niet of verkeerd uitgevoerd

Werkwijze niet begrepen

Uit gewoonte gedaan

Gevaar onderschat

Onvoldoende opgeleid

Dit zijn allemaal scenario’s die kunnen ontstaan wanneer taal een barrière vormt. Taalongevallen gebeuren dagelijks. Voor alle partijen die werkzaam zijn op de bouwplaats is het van belang dat iedereen in ieder geval weet hoe er veilig gewerkt moet worden.

Test je veiligheidskennis in alle talen

Minder risico’s

Verminder de risico’s in de bouw door buitenlandse werknemers niet in te delen bij gevaarlijke veiligheidskritische werkzaamheden. Dit is een snelle en effectieve maatregel om gevaarlijke situaties te verminderen. Een andere maatregel kan zijn om je personeel zelf op te leiden of een check te doen of hij op de hoogte is van alle veiligheidsregels.

Rockpit heeft hiervoor een tool ontwikkeld. Een game waarbij iedereen tegen elkaar kan spelen in zijn/haar eigen taal. Op deze manier kan iedereen zijn/haar kennis testen. Ook voor een toolbox is dit makkelijk te implementeren, zijn er specifieke vragen waarvan je wil weten of iedereen deze heeft begrepen, dan is het eenvoudig om deze vragen te laten beantwoorden in de game.

Taal hoeft hierdoor geen issue meer te zijn.

Wil je meer weten over veiligheid mbt buitenlandse werknemers? Plan vrijblijvend een veiligheidsgesprek met Remco.

Deel dit bericht

Download onze brochure

Gerelateerde blogs

Personeel opleiden voor de energie transitie is een uitdaging. Vakkundig, efficiënt en snel opleiden van medewerkers. Hoe kan je dat in korte tijd voor elkaar krijgen?

Lees meer > 

Maak nu een afspraak en ontsluit de kracht van cultuur.

We hebben een breed gedragen veiligheidscultuur nodig om de bouwplaats veilig te maken.