Zichtbare communicatie

Een goede communicatie is cruciaal om de werkzaamheden veilig en efficiënt te laten verlopen. Wanneer er onvoldoende of niet goed wordt gecommuniceerd, kan dit negatieve gevolgen hebben voor zowel werknemers als het bedrijf. Wat kan je doen als organisatie om de zichtbare communicatie op de bouwplaats te verbeteren? Ook wanneer je geluidsdoppen draagt. Zichtbare communicatie.

Veilig bouwen

Er zijn voldoende tools hiervoor, maar wellicht worden ze niet eens meer echt opgemerkt. Omdat dit bij een bouwplaats hoort. Denk aan alle borden en signalen die aanwezig zijn op een bouwplaats. Ook de posters in de bouwkeet, worden deze nog gelezen? Hetzelfde geldt voor etiketten en waarschuwingen op apparatuur. Informeer je personeel als er aanpassingen zijn in het project. Dit zijn allemaal communicatie voorbeelden om de veiligheid te borgen.

Welke tools kan je inzetten?

Informeer je team en houd iedereen betrokken en op de hoogte van de voortgang. Een dagelijkse start-up meeting biedt hierbij uitkomsten.

Het seizoen van mist en donkere dagen is weer aangebroken, hoe zichtbaar ben jij op de weg of op de bouwplaats? Draag duidelijke veiligheidskleding.

Hoe bereik je iemand die met oordoppen staat te werken? Hiervoor heeft Bouwspraak de gebarentaal ingevoerd, welke taal je ook spreekt deze taal verstaat iedereen, wel zo veilig.

Etiketten zijn te vinden op bijna elk apparaat, gereedschap en chemische stof op de werkplek. Fabrikanten hebben deze labels niet voor niets aangebracht. Ze geven vaak de belangrijkste informatie over de gevaren en de veiligheidsmaatregelen van dat product aan.

Er zijn veel andere manieren waarop veiligheid op de werkplek wordt gecommuniceerd. Verbale communicatie is ook erg belangrijk. Wanneer je een situatie ziet waarbij iemand gewond kan raken, moet je altijd direct handelen. Voer een gesprek met de personen die bij de werkzaamheden betrokken zijn om je zorgen te uiten. Betrek het overig personeel erbij om ook hun het belang te laten zien van veilig werken.

Iedere vorm van communicatie is van belang voor een veilige en efficiënte bouwplaats. Wanneer hier iets ontbreekt kan er een verhoogde kans ontstaan op incidenten.

Samen maken wij de bouwplaats veilig.

Deel dit bericht

Download onze brochure

Gerelateerde blogs

Personeel opleiden voor de energie transitie is een uitdaging. Vakkundig, efficiënt en snel opleiden van medewerkers. Hoe kan je dat in korte tijd voor elkaar krijgen?

Lees meer > 

Maak nu een afspraak en ontsluit de kracht van cultuur.

We hebben een breed gedragen veiligheidscultuur nodig om de bouwplaats veilig te maken.