Veilig bouwen

In de bouw is veiligheid alles. Zonder de juiste veiligheidsmaatregelen kunnen er een hoop problemen ontstaan. De risico’s in de bouw zijn er. Denk alleen al aan alle bouwmaterialen, giftige chemicaliën, machines, zwaar materieel, hoogtes, scherpe voorwerpen en alle aanvoer en afvoer van een bouwterrein. Het is geen geheim dat werken op een bouwproject risico’s met zich mee brengt. Veilig bouwen met de toolbox houding & gedrag.

Bouw risico’s verminderen

Met de juiste maatregelen kan je al veel preventief aanpakken om de bouw risico’s te minimaliseren. Toolbox gesprekken is hier een goed voorbeeld van, een kort gesprek met de medewerkers op de bouwplaats. Veiligheidsonderwerpen komen hier aan bod, gevaren op de bouwplaats, potentieel gevaarlijke werkzaamheden met belangrijke voorzorgsmaatregelen die je hiervoor moet doen.

De toolbox geeft ook de mogelijkheid om noodzakelijke opfriscursussen over de veiligheid te geven. Of danwel een open discussie te voeren of het beantwoorden van vragen met betrekking tot veiligheid. Het is een effectieve methode om met elkaar de veiligheid te bespreken en in de praktijk te brengen, dit zorgt voor een betere veiligheidscultuur.

Waar moet een toolbox aan voldoen?

Een toolbox is efficiënt, en duurt gemiddeld 15 minuten. Vaak wordt er een actueel onderwerp besproken dat invloed heeft op de veiligheid van de medewerkers. Discussiëren is altijd mogelijk dan weet je ook dat iedereen heeft opgelet. Meestal wordt de toolbox dan ook beëindigd met goede werkafspraken die door iedereen wordt nageleefd.

Hoeveel investeer je als bedrijf in toolboxen?

VCA gecertificeerde bedrijven zijn verplicht om minimaal 4 keer per jaar een toolbox meeting te houden voor alle medewerkers. Dit geldt ook voor inhuur en onderaannemers.

Bij veilig bouwen ontkom je er niet aan om samen te werken. Goede communicatie is belangrijk. Er moet gecommuniceerd worden, verbaal of non-verbaal. Non-verbale communicatie is soms zelfs belangrijker dan verbale communicatie. Mensen worden vaak meer getriggerd door non-verbale communicatie, omdat dit natuurlijke, onbewuste lichaamstaal is die onze echte bedoelingen uitzendt. Wat zegt je houding over jou? Hoe functioneer jij in een team, en welk gedrag willen we graag zien. Dit alles en veel meer komt aan bod bij de toolbox houding & gedrag. Deze toolbox wordt door onze gedragsdeskundige experts verzorgd en is waardevol voor iedereen in het team.

Toolbox houding & gedrag

Wij komen graag bij jullie langs op de bouwplaats met de toolbox houding & gedrag. In deze toolboxen gaan we aan de slag! Deze toolbox duurt iets langer maar is wellicht wel het meest effectief als het gaat om samenwerken en het veiligheidsgevoel. Hier alvast een kleine hint. Wil je meer informatie ontvangen? Mail dan naar support@rockpit.nl.

Verbeterde communicatie levert geld op

Wanneer iedereen goed met elkaar kan communiceren dan zorgt dit voor tijdwinst en dat levert direct geld op. Loopt de communicatie niet, dan kunnen er ergernissen onderling ontstaan en dat heeft een nadelig effect op de resultaten en de kwaliteit. Een goede werksfeer is bepalend.

Door goede communicatie weet iedereen waar hij/zij aan toe is, wel zo makkelijk!

Nog een interessant artikel over houding & gedrag, een sterk fundament.

Deel dit bericht

Download onze brochure

Gerelateerde blogs

Personeel opleiden voor de energie transitie is een uitdaging. Vakkundig, efficiënt en snel opleiden van medewerkers. Hoe kan je dat in korte tijd voor elkaar krijgen?

Lees meer > 

Maak nu een afspraak en ontsluit de kracht van cultuur.

We hebben een breed gedragen veiligheidscultuur nodig om de bouwplaats veilig te maken.